Organizowanie praktyk  zagranicznych, stało się już dla szkół ZDZ tradycją. Choć trudno w to uwierzyć, nie ma właściwie  placówki, która obok całego wachlarza przygotowanych dla młodzieży atrakcji w postaci dodatkowych kursów, wycieczek, konkursów, nie organizowałaby praktyk zagranicznych.

Nie inaczej jest w Jędrzejowie, gdzie w praktykach zagranicznych w ubiegłym roku młodzież korzystała w ramach programu Erasmus+. Uczennice z Technikum kształcące się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych, uczyły się swojego zawodu u włoskich pracodawców w ramach unijnego projektu „Staż w Europie - gwarancją sukcesu w przyszłym zawodzie”.

Jak to zwykle bywa, tak atrakcyjny wyjazd łączył się ze spełnieniem określonych warunków. Wybrano osoby kreatywne, zainteresowane swoim przyszłym zawodem, osiągające wysoki poziom nauki, zaangażowane w życie szkoły. Ważnym kryterium jak zawsze była także znajomość języków obcych. Każdy wyjazd łączy się z możliwością podniesienia poziomu znajomości języka. W tym przypadku nie tylko sam pobyt w obcym kraju, ale również kontakt z osobami nie mówiącymi po polsku, pozwalał na podniesienie znajomości języka.

Przed wyjazdem uczennice przygotowywały się do pobytu za granicą na specjalnym cyklu zajęć językowych, kulturowych i pedagogicznych. Poszerzyły swoją znajomość słownictwa i zwrotów z języka obcego, ale także poznały specyfikę włoskiej kultury i zwyczajów.

Miejscem 4-tygodniowego pobytu młodzieży było Rimini. W tym typowo turystycznym mieście nasze przyszłe „kucharki” uczyły się zawodu w nowoczesnych lokalach gastronomicznych, pod okiem fachowców przygotowanych do pracy z młodymi ludźmi.

Zdobyte doświadczenie wpłynęło na ich umiejętności zawodowe w zakresie umiejętności i wiedzy kulinarnej. Ważnym doświadczeniem był także codzienny kontakt z nowoczesnym wyposażeniem i sprzętem gastronomicznym. Uczennice od podstaw poznały tajniki włoskiej kuchni – jednej z najlepszych na świecie.

Potwierdzeniem kwalifikacji są wydane dla uczestniczek praktyk certyfikaty Europass-Mobilność, które są znane i cenione przez pracodawców w całej Europie.

Podczas pobytu we Włoszech, nie zabrakło czasu na rozrywkę. Uczennice długo wspominać będą niesamowite zabytki i perełki architektoniczne, takie jak chociażby Bazylika św. Marka i pałac Dożów w Wenecji, pełne zabytków miast San Marino, plaże na których jak nigdzie indziej można było delektować się urokami włoskiego klimatu.

Młodzież zachwycała się także różnorodnością i bogactwem smaków włoskiej kuchni. Wśród próbowanych dań były takie przysmaki jak spaghetti, cannelloni, pizza, lasagne, tortellini, ravioli, risotto, zupa minestrone, polenta, bruschetta, focaccia oraz gnocchi.

- Jestem w stałym kontakcie z osobami które poznałam podczas odbywania stażu. Bardzo chciałabym wrócić do Włoch. Może z pomocą przyjaciół poznanych podczas praktyk, będzie to możliwe, mówi Olga Grzelec jedna z uczestniczek projektu.

Dyrektor szkoły, Katarzyna Kaczmarek, już myśli o kolejnym projekcie, skierowanym do uczniów, którzy właśnie rozpoczęli naukę w Zasadniczej Szkole Zawodowej. -Bardzo chcemy aby uczennice i uczniowie ZSZ miały podobnie jak uczennice kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych szansę skorzystania z praktyk zagranicznych. Myślimy o wyjeździe do Włoch, mówi dyrektor Katarzyna Kaczmarek.

VR